Det skjer på Stjørdalen

Det skjer på Stjørdalen

Publisert av John Gjendemsjø den 20.03.22. Oppdatert 20.03.22.

Link til S-N  (trenger s-n pluss)

Last ned artikkelen  HER , dersom du ikke har S-N Pluss

Svein Arne er pensjonert yrkesoffiser. Nå treffer han andre veteraner ukentlig

Over flere år har en liten lokal gruppe med veteraner møttes for en kaffekopp. Nå har det dukket opp et tilbud som strekker seg ut og mellom kommunegrensene.

 

Svein Arne Risvold føler et fellesskap i møte med andre veteraner. Nå håper han også flere vil ta turen til deres ukentlige treff i Stjørdal. 

FOTO: GURO STORLI AUNE Guro Storli Aune93691209

Siden januar i år har foreningen Veteran Midt-Norge satt opp fast møtetid og sted i Stjørdal, og her treffes veteraner på tvers av kommunegrenser. Tidligere var de en lokal gjeng med veteraner som satte opp møter litt som det passet hver enkelt, nå er målet å skape en fast greie.

En av de Stjørdals-Nytt møter her er Svein Arne Risvold fra Stjørdal. Han er gammel yrkesoffiser og oberst er en kjenning blant de fleste innen miljøet.

– Det er sagt at like barn leker best, og veteraner har behov for å snakke om ting som kun andre veteraner forstår, sier han.

Finner et fellesskap

Rundt bordet på G. Johnsen sitter ti menn og to kvinner. De fleste har vært stasjonert i Libanon. Flere av de har sett og opplevd hendelser vi andre kun ser innslag av i nyhetssendinger, dette er ansiktene til de som har vært der. De som har opplevd det vi andre ikke kan forestille oss.

– Mange her har vært med på og sett veldig skumle ting. Andre har drevet med mindre farlige ting. Det vi alle kjenner på er fellesskapet i det hele, forklarer Risvold.

 

Svein Arne Risvold (f.v), Ida Lerfald og Terje Gulaker hygger seg sammen på veterantreff i Stjørdal. FOTO: GURO STORLI AUNE

 

Dette er også årsaken til at det har blitt faste møter. Mange av de som sitter rundt bordet reiser fra Verdal og Inderøy, andre kommer fra Trondheim og flere er med fra den lokale veterangruppen som har eksistert i Stjørdal.

– Det gjør noe med psyken. Selv om mange overlever krigen, dør mange etterpå. Noen låste seg inne og begynte å drikke i stedet. Ting man opplever i krig er hendelser som kan ta brodden i etterkant, sier Risvold videre.

– Omsorg for de som lider

I løpet av februar 2022 utviklet en konflikt seg til krig da Russland invaderte Ukraina. Siden har en hel verden engasjert seg og lokalt har et helt samfunn stilt sine eiendeler og eiendom til disposisjon for flykninger.

Men hvordan oppleves det for de som har deltatt i krig å følge dette på tv-skjermen. Enkelte av de som hadde møtt opp fredag forklarte at vedkommende ikke klarte se på nyhetssendingene, og måtte koble ut det som nå pågår.

– Det er klart krigen som nå påvirker meg og oss som sitter her. Jeg personlig lever i en fri verden, men bagasjen jeg og trolig flere her bærer på kan minne i større og mindre grad om det som foregår nå, forklarer Risvold og blir videre fulgt opp av Terje Gulaker;

– Man får en slags omsorg for de som nå sliter, samtidig som man får noen bilder i hodet med tanke på hva man selv har opplevd.

 


En overvekt av de som deltar på treffene har vært stasjonert i Libanon, og sitter på ulik erfaring og minner fra den tiden. 

 FOTO: GURO STORLI AUNE

←→

En av de andre veteranene som Stjørdals-Nytt kom i kontakt med var Trond Nordam som mente krigen som nå setter hoder i kok og hjerter i sorg kunne vært bedre løst.

– Menneskeliv er ikke verdt noe slik det fremstår i krigen nå. Vi lever i 2022 og krig skal løse dette? sier han og rister på hodet før han forklarer at dette kunne vært løst med dialog.

Over 10.000 veteraner

Gjengen forteller at det er imidlertid ikke kun krig og minner fra veterantiden som er tema. Her kan de snakke om alt mellom himmel og jord, og håper at flere slenger seg på fredagene mellom 11.00 og 13.00.

Muligheten for stort oppmøte er der. Kun i Stjørdal er det per i dag registrert cirka 400 veteraner og i Midt-Norge cirka 10.000.

– Vi spøker litt med at vi kanskje må utvide til Stjørdalshallen etter hver, men vi får se. Håpet er i alle fall at flere vil komme innom for å ta en prat, avslutter Risvold.