Over 10.000 timer totalt

Over 10.000 timer totalt

Publisert av John Gjendemsjø den 31.08.21.

Veteraner har lagt ned nesten 5.000 timer i korona-dugnad

Hele gjengen. Foto: Privat
Veteranene ble hedret for korona-innsatsen. Foto: Privat

Siden i februar har 28 veteraner jobbet hele 4.928 timer dugnad for å sørge for en smertefri massevaksinering i Trondheim. Totalt utgjør det rundt 2,9 årsverk. 

– Vi gir oss ikke. Om det blir ett år eller to til, så er vi her, smiler veteranene Torfinn Lerstad og Bernt Olav Lundemo. De tjente på samme sted, men ikke til samme tid, i Libanon for rundt 40 år siden.

Blant de 28 veteranene er det Lerstad og Lundemo som «topper listen» med forholdsvis 70 og 64 dager siden 15. februar. Det utgjør rundt 580 timer.

Veteranene har jobbet som verter på vaksinestasjoner og tilrettelagt for innbyggerne slik at de vet hvordan de skal gå fram når de ankommer.

Verken Lerstad eller Lundemo var vaksinerte da de i februar startet som frivillige, men var ikke nervøse for å jobbe tett på andre mennesker midt under pandemien.

– Det har kun vært positivt. I starten var det mange eldre som for eksempel var dårlige til beins, så da måtte vi hjelpe til og leie dem inn. Siden da har det etter hvert blitt mye kjentfolk og jeg har blant annet møtt venner, slekt, kunder og kolleger på vaksinasjonskontoret, forteller Lerstad og tilføyer:

– Vi stortrives!

 

Bildetekst: Veteranene Torfinn Lerstad og Bernt Olav Lundemo forteller at de kjente få av de andre veteranene i starten, men at de nå er blitt et godt team
Bildetekst: Veteranene Torfinn Lerstad og Bernt Olav Lundemo forteller at de kjente få av de andre veteranene i starten, men at de nå er blitt et godt team Foto: Lone Martinsen

Mental helse

Veteranene forteller at de ikke er bare er andre de hjelper, men at det også har føltes godt for dem selv å kunne bidra i samfunnet, spesielt for de mange som er uføretrygdet og ofte blir sittende hjemme.

– Det snakkes mye om at veteraner er en ressurs, og nå er vi faktisk med på å gjøre noe. Det betyr mye å føle at man bidrar, sier styrenestleder i Veteraner Midt-Norge, Arnstein Galåen.

 

Styrenestleder i Veteraner Midt-Norge, Arnstein Galåen og vara i Veteranhuset Midt-Norge, Steinar Brun
Styrenestleder i Veteraner Midt-Norge, Arnstein Galåen og vara i Veteranhuset Midt-Norge, Steinar Brun Foto: Lone Martinsen

Han tilføyer at dugnadstimene også hjelper på den mentale helsen.

– Det er mange som sliter og da er det veldig viktig å ha noe å gå til hver dag. Det er gull verdt, sier han.

Det er de andre veteranene enige i.

– Det er helt herlig å stå opp tidlig om morgenen og smøre matpakke, det har jeg ikke gjort siden ungdomsskolen, ler Lerstad. Han forteller at han et vanemenneske og har hatt det samme i matpakka hver dag siden oppstart i februar: Brødskive med kokt skinke og italiensk salat, toppet med agurk.

Tirsdag ble veteranene invitert til lunsj på Britannia Hotel av Rema-konge Odd Reitan, etter at Arnstein Galåen tilfeldigvis møtte sin tidligere kamerat på vaksinasjonskontoret, som en anerkjenning og takk for alt arbeidseidet de har lagt bak seg.

 

Lunsj på Britannia.
Lunsjen ble servert på Britannia. Foto: Lone Martinsen


Over 10.000 timer totalt

Allerede 14. mars i fjor startet rundt 40 veteraner jobben som verter ved St. Olavs hospital hvor de bisto med over 4.500 dugnadstimer før Securitas overtok.

De har også i løpet av perioden jobbet frivillig som besøksverter på forskjellige sykehjem og har det siste halvåret jobbet frivillig på Luftkrigsskolen. Til sammen har de siden pandemien startet har lagt bak seg over 10.000 timer med frivillig arbeid.

 

Sjefssersjant Svein-Inge Flatås og sjef for Luftkrigsskolen, Marianne Døhl
Sjefssersjant Svein-Inge Flatås og sjef for Luftkrigsskolen, Marianne Døhl, mener veteranene fortjener ros. Foto: Lone Martinsen

Det fortjener ros, mener den nyutnevnte kommandanten ved Kristiansten Festning Marianne Døhl. Hun er også sjef for Luftkrigsskolen.

– I Forsvaret sier vi «utfør oppdraget og ta vare på kvinner og menn». Det har de tatt med seg, sier Døhl og tilføyer:

– De har gjort en fantastisk innsats både for Forsvaret og samfunnet.